Po wypełnieniu pliku configure.php i instalacji, podaniu maila i nazwy katalogu, oraz usunięciu install.php przechodzę na stronę główną i błąd. Instalowałem to tutaj, narazie na domenie za free którą dostałem przy zakupie hostingu http://jaclaw.masternet.pl/
w pliku konfiguracyjnym skryptu nie ma zawartej deklaracji zmiennej $lang w postaci: $conf['lang'] = 'pl';
po zainstalowaniu zauważyłem że baza jest pusta (a instalacja przebiegła poprawnie) w takim razie zainstalowałem skrypt na darmowym koncie ovh ale tam nie ma mod revrite :/ mimo wszystko katalog się zainstalował i strona głowna działa (tylko linki nie) ale baza jest. Skopiowałem ją więc tu ale nadal nie działa.. : http://jaclaw.masternet.pl/ Pomoc masternet mi pisała że to nie ich wina... Proszę o pomoc, Pozdrawiam Jacek.
Dziękuję za informacje - instalator jest niedoskonały niestety. Zmienne konfiguracyjne są wczytywane z bazy, a skoro baza nie istnieje - wyskakuje powyższy błąd. Prawdopodobnie winne są błędnie wpisane dane do bazy w includes/configure.php.
Baza tworzy mi się na darmowym koncie ovh podczas instalacji a na masternet.pl niestety nie - w obu przypadkach instalacja przebiegła jak trzeba i zobaczyłem informację że Udało się... usuń plik install.php i przejdź na stronę główną. Po usunięciu instalki na ovh przechodzi na index i widzę już stronkę jak trzeba a na masternet niestety tylko błąd. Baza masternet jest pusta a na ovh są w niej rekordy. Pomyślałem, że jak zrobię jej kopię i wgram do bazy masternet to pójdzie ale niestety... Lepiej nie potrafię tego opisać :) Kiedy można liczyć na poprawkę, dostosowującą skrypt do wszystkich serwerów m.in. mojego - masternet ?
Kopia bazy powinna działać, o ile dane do niej są poprawne, jesteś pewien, że wszystko wpisałeś tak jak trzeba? Prefiks do tabel również? Nazwę tabeli w formacie nazwaużytkownika-nazwabazy lub tylko nazwaużytkownika jeśli była to domyślna baza?
Zobaczę dziś lub jutro co chłopaki z Masternetu znowu wymyślili, że ML nie wyrzucają błędów przy instalacji... Panel mają autorski, więc i problemy niestandardowe ;)
Na 99% wszystko było ok ale po południu sprawdzę jeszcze raz i ewentualnie zamieszczę tutaj mój plik configurate.php bo coś może robię źle, teraz nie mam możliwości bo jestem poza domem :] a takie jeszcze jedno pytanie: będzie wersja tego skryptu bez mod_revrite ?
Winna jest przestarzała wersja MySql na Masternecie - na większości serwerów jest już wersja 5, przygotowałem wersję instalatora dla MySql 4.
Wersja bez mod_rewrite raczej nie powstanie - teraz mod_rewrite to standard. Być może wersja w której każdy będzie mógł zdefiniować jak mają wyglądać linki pójdzie bez mod_rewrite, lecz nie będę specjalnie dostosowywać skryptu do braku tej opcji - byłby to krok wstecz ;)
A ja mam taki błąd po poprawnej instalacji : linki w treści Po prostu menu po prawej w ogóle niedziała - tylko Administracja dziala. Tak więc nawet nie moge napisac nowego artykulu i pewnie juz tego nie zrobie, bo nie wiem czy zagladne na to forum :) Prosze o info na maila - jesli to byłby jakiś banalny blad.